I huvudet på en anarkist

Svar på tal 2

 Måste snart springa iväg på en föreläsning min kompis ska hålla om brister i vårt politiska system men jag ska försöka svara på din kommentar lite kort först! Jo det stämmer, frihet är en av de viktigaste grundpelarna inom anarkismen. När du ber mig att bli liberal gissar jag dock att du inte tänkt på det här:
- liberalismen eftersträvar så lite statlig inblandning som möjligt men vi anarkister vill ju faktiskt inte ha någon stat över huvud taget
- liberalismen är inte precis emot det hierarkiska ekonomiska systemet kapitalism, tvärt om som du antagligen vet. För oss anarkister är frihet individer som följer sina egna mål på sina egna sätt, inte efter några ramar som ett ekonomiskt system såsom kapitalismen eller staten har målat upp
Nu måste jag springa men det finns ett citat av kloke Peter Marshall som beskriver två typer av auktoritet, varav det ena ni liberaler är (delvis) emot men som vi anarkister båda förkastar.
Auktoritet klär sig själv i två olika former: den politiska formen, som är staten ; och den ekonomiska formen som är privat egendom ” (Demanding the Impossible - A History of Anarchism, 2010)
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: